Waar vind je tips voor (bèta)examens

Als je je als blinde door het oerwoud van ontoegankelijke lesmaterialen en niet begrijpende docenten hebt geworsteld ben je bijna aan het einde van je havo- of vwo-opleiding. Dan komt het laatste struikelblok, examens. Hoe maak je die? Wat zijn de regels, en een bèta vak, hoe pak je dat aan? Het is nu februari en de eerste oefenexamens worden al uitgedeeld, hier kan ik dus niet of nauwelijks aan meedoen. Goedekennis.nl en vele anderen  zullen je doorverwijzen naar www.eduvip.nl. Dit is de plek waar alle aangepaste examens op geplaatst worden. Maar hier gaat het mis. Door het gebrek aan examenkandidaten worden er ook weinig examens omgezet. Dit heeft tot gevolg dat er weinig oefenexamens beschikbaar zijn. Voor een vak als economie heb je de keus uit wel een havo-oefenexamen en bij wiskunde B  is de keuze al helemaal geweldig; geen enkel examen is toegankelijk beschikbaar.

Ik kan me dus niet net zoals –  en al helemaal niet samen – met mijn klasgenoten voorbereiden op de examens of oefenexamens maken. Ik vind dat Eduvip hierin tekort schiet. Ik snap dat er simpelweg weinig materiaal beschikbaar is maar op deze manier houden ze een kip-ei-cirkel in stand.

Ook over de regels omtrent de afname van de examens is weinig informatie te vinden. Is het nou de bedoeling dat je een wiskunde examen mondeling maakt of schriftelijk? En hoeveel hulp krijg je dan bij het bekijken van tekeningen? Waarschijnlijk zal niemand deze info hebben omdat de laatste wiskunde B kandidaat zijn examen al jaren geleden heeft gemaakt. Dit maakt het kiezen van een bèta richting voor een blinde echter niet makkelijker.

Ik denk dat het de taak is van Dedicon, Bartiméus en Visio om samen te werken met ervaringsdeskundigen om dit voor de mensen die na mij examen doen makkelijker te maken. De info wordt elke keer opnieuw bij elkaar gezocht en bedacht, bundel dit nou eens! Het wiel steeds opnieuw uitvinden is niet handig!

One thought on “Waar vind je tips voor (bèta)examens

 1. Beste Jesse,

  Ik hoop dat ik je op deze manier kan bereiken. Ik ben je docent Nederlands van klas 1 en 2 op het Alfrink college, mevrouw De Vries. Ik hoop dat je me niet vergeten bent.
  Ik heb een vraag aan je. Ik werk momenteel op een andere school: het Bonaventura college Burggravenlaan in Leiden. Ik ben daar teamleider brugklas en ook nog docent Nederlands. Op deze school werken we met activiteitenperiodes. In deze periodes hebben we geen normale lessen, maar speciale projecten. Ik wil voor de activiteitenperiode die begint op 1 december graag iets doen met taalontwikkeling en blind zijn. Toen dacht ik aan jou. Zie jij het zitten om hier op de een of andere manier aan mee te werken, bv door een ochtend naar school te komen en te vertellen over jouw ervaringen met lezen, taal en andere (school)zaken?
  Ik hoor heel graag van je.
  Dank je wel alvast.
  Inge de Vries

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *