Netbeheer

Peter op ’t Hof gaat in dit artikel in op de toegankelijkheid van netbeheer.

We hebben als samenleving thuis steeds meer de behoefte aan totale controle over onze huishoudelijke ICT. Het gevolg is een integratie van alle apparatuur in een thuisnetwerk.
Alles moet bereikbaar zijn vanaf de computerof mobiel apparaat, met bluetooth, WIFI, via netwerkkabel, met meerdere VPN’s, en met spraakherkenning.

Voor al deze apparaten geldt dat als ze niet spreken, niet beschikken over een toegankelijke ingebouwde Webinterface, Java/Console, SSH-service, of spraakherkenning, ze niet toegankelijk zijn.

Voor het bedrijfsleven is deze situatie uiteraard ook van toepassing. Hier is echter veel meer variatie in het aanbod en de eisen van veiligheid en stabiliteit liggen veel hoger.

Er is een grote hoeveelheid aanbieders die allerlei soorten netwerkapparatuur aanbieden.
Een voorbeeld hiervan is de leverancier Cisco. Cisco is toonaangevend op de markt van de netwerk/componenten. Al de Routers, Switches, Packetshapers, en Firewalls werken met het IOS besturingssysteem dat voor de communicatie en besturing zorgt. De componenten zijn zowel met Telnet op de Commandline-Interface (CLI), als via de ingebouwde Web-interface te bedienen, als deze aanwezig is. De configurationmaker is te grafisch en niet toegankelijk.

Een tweede mogelijkheid is het benaderen van de apparatuur met een administratiepakket zoals Ciscoworks. Deze applicatie biedt een toegankelijke Web-Interface maar het verslepen van objecten is niet mogelijk. Het probleem bevindt zich in de toegepaste Java-Console. Op zich kunnen in standaard Windows applicaties objecten wel worden gesleept, maar Java passeerd de uitwisseling tussen de video-driver en de screenreader.

Zonder gebruik te maken van de Configmaker kan een visueel gehandicapte gebruiker probleemloos wijzigingen aanbrengen, de Firmware bijwerken of een backup van de instellingen maken. Ook rechtstreeks aansluiten van een laptop via een Null-modemkabel is heel goed werkbaar.

Het probleem wat bijvoorbeeld voor mij overblijft, is dat lampjes of mededelingen rechtstreeks niet op de display kunnen worden gezien. Helemaal toegankelijk wordt het dus niet. Wel is natuurlijk dectectie van licht of kleur via een App op de mobiele telefoon mogelijk, maar in een serverruimte is er niet altijd voldoende licht voor de achtergrond.

Cisco geeft wel garantie voor toegankelijkheid voor de apparatuur en de documentatie.
De hierboven omschreven toegankelijksmogelijkheden gelden ook voor Nortel, 3com Tomson en Draytek. Verder werken veel beheersapplicaties met SNMP-Traps, configuratiedatabases, met de hand in te vullen XML-pagina’s en vooral toegankelijke rapportagemodules. Dit betekent wel dat er meer tijd in kennis van alternatieve werkwijzen vereist is.