Jong geleerd

Hoe word je ‘ICT-vaardig’? Van spelletjes tot gamen en van computeren  tot compeuteren. Tips voor jongere en oudere kinderen.

Inleiding

Door: Phia Damsma en Dorine in ’t Veld.

Jong geleerd… oud gedaan. Dit is zeker wáár voor het leren gebruiken van technologie. Jonge kinderen staan ervoor open en zijn in principe niet bevreesd om met technologie aan de slag te gaan, mits de omgeving hen daarin steunt en aanmoedigt. Dat geldt uiteraard ook voor kinderen met een visuele beperking. Juist voor hen is het noodzakelijk dat ze zo vroeg mogelijk ‘digitale vaardigheden’ ontwikkelen. Hoe beter ze met ICT om kunnen gaan, hoe beter ze straks mee kunnen doen met de lessen op school, informatie kunnen zoeken op internet, online kunnen communiceren, en virtueel de hele wereld kunnen bezoeken! Ook wordt algemeen aangenomen dat computervaardigheden voor de meeste beroepen van de toekomst onmisbaar zullen zijn.

Dus hoe zorg je ervoor dat kinderen jong leren omgaan met technologie en hoe geef je hen daarbij de ondersteuning en aanmoediging die ze nodig hebben? Allereerst: houd het leuk en boeiend! En vergeet niet: kinderen vinden het vaak het leukst om dezelfde dingen en spelletjes te kunnen doen als vriendjes en vriendinnetjes. Willen ze iets wat niet lijkt ‘te kunnen’? Experimenteer! Probeer dingen uit. Soms vinden blinde kinderen onvermoede manieren om op hun eigen manier toch mee te kunnen doen met spelletjes die eigenlijk ‘visueel’ zijn!

Een touchtablet of smartphone is een prima eerste kennismaking.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *