Braille typen op de iPhone

Er zijn verschillende manieren om te typen op je smartphone als je spraak en braille gebruikt. Veel blinden gebruiken regelmatig een Bluetooth toetsenbordje of dicteren hun tekst. Dit werkt vaak aardig maar heeft ook nadelen. Een Bluetooth toetsenbordje neem je niet altijd overal mee naartoe en dicteren is foutgevoelig en niet handig in een ruimte met meerdere mensen. Het is ook mogelijk om braille te typen op het scherm van je telefoon. Hiermee kun je na wat oefening net zo snel typen als menig ziende en je hoeft geen extra apparaten mee te nemen.

Ingebouwd brailletoetsenbord

In VoiceOver zit een functie om braille te typen op je scherm. Deze activeer je via de rotor instellingen van VoiceOver. Voor meer informatie en uitleg kijk je op AppleVis.

Als je veel typfouten maakt, is het handig het toetsenbord opnieuw te calibreren. Dit doe je door eerst je rechter drie vingers op het scherm te zetten en daarna je linker drie. De puntjes staan nu recht onder je vingers en je maakt dus minder typfouten. Dit kun je zo vaak herhalen als je wilt. Verder is het een beetje experimenteren welke houding voor jou het fijnst werkt.

MBraille

Een andere optie is MBraille. Deze app biedt (tegen betaling) meer opties dan het ingebouwde brailletoetsenbord. Wel zijn de brailletabellen anders dan die in iOS.

Er is een brailletoetsenbord dat je kunt gebruiken in plaats van het normale qwerty-toetsenbord. Je kunt een aantal zaken ook zelf instellen, zoals audio feedback bij iedere ‘toetsaanslag’. Verder is MBraille een volwaardige app met eenvoudige tekstverwerkingsfuncties. Ook kun je commando’s geven naar andere apps. Je kunt bijvoorbeeld een bericht of tweet versturen vanuit MBraille. Tenslotte is er de mogelijkheid om tekst, zoals e-mailadressen of emoji, in te voeren via zelf te kiezen aliassen.

One thought on “Braille typen op de iPhone

  1. In tegenstelling tot wat in het gelinkte AppleViz artikel staat, is het inmiddels mogelijk om punten 1/3 en 4/6 om te draaien, zodat je de letters schrijft zoals je ze leest. Schrijf je nog veel op een braillemachine, dan is deze mode niet heel handig misschien, maar als je voornamelijk leest en af en toe iets schrijft, kan het omdraaien van de punten heel handig zijn. Ook deze instelling verander je on der voiceOver->braille.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *