Voelbare afbeeldingen

Eindelijk! Eind dit jaar wordt het waarheid: een meerregelig brailledisplay waarmee je digitale afbeeldingen kunt bekijken (ook ‘dynamische’)! De APH (American Printing House for the Blind) brengt dan de Graphiti op de markt. Zou hij ook betaalbaar zijn? En je kunt tegenwoordig ook al betaalbare 3D prints voor het onderwijs aan blinde en slechtziende leerlingen vinden en kopen. Euforie! Er kan (binnenkort?) van alles!

Maar je kunt – uitzonderingen daar gelaten – nog steeds niet op korte termijn over een goed bruikbare (voor tactiele waarneming ontworpen) reliëfkaart of -tekening beschikken… Er is geen markt die de ontwikkelingen stimuleert; er zijn te weinig kopers om het interessant te maken; niemand kan er voldoende aan verdienen. Dus zijn subsidies – of donaties – nodig. En daar wordt steeds meer het mes in gezet. Maar toch komen er af en toe mooie nieuwe producten op de markt. Ik ben benieuwd wat we daarvan op de komende ZIEZO – en binnenkort in het onderwijs – gaan zien.

In 2005 en 2008 op het National Congress of Tactile Diagrams en de de Techshare waren er ook al een heleboel veelbelovende prototypes getoond…Helemaal blij werd je daarvan.

Toen was bijvoorbeeld al een folie in ontwikkeling, een soort bolletjesplastic, waarmee je een oprolbaar touchscreen kon maken, waarop braille kon worden weergegeven. (Ik weet niet meer of er ook figuren mee konden worden weergegeven). Het zou nog geen € 100,- Euro gaan kosten en een jaar meegaan. Maar het heeft de markt duidelijk nooit gehaald. Naar ik later hoorde omdat het  7 seconden duurde voor het beeldscherm ververst was. Dan is de brailleleesregel een stuk sneller!

METEC toonde vol optimisme hun Hyperbraille, een meerregelige brailledisplay. Die was ‘ietsje’ duurder, maar men dacht toch wel dat er binnen een jaar of vijf iets ontwikkeld kon zijn dat op de markt gebracht zou kunnen worden. Maar helaas… Het apparaat is inmiddels wel een stuk handzamer geworden (destijds kon je het nog niet echt ‘draagbaar’ noemen) en de ontwikkelingen gaan door, maar voor zover ik kan nagaan is het nog niet verkrijgbaar.

HandyTech toonde een kleinere meerregelige display om grafieken te lezen (wat was het, 16 bij 16?). Het kostte enige oefening, maar werkte. Een paar jaar later was het apparaat echter stilaan uit het assortiment verdwenen.

Het Japanse bedrijf KGS brengt Dot View op de markt. In Polen is de Dot View 2 voor een kleine € 11.000,-  te koop. In Nederland zie ik dit apparaat nog niet. Als we ergens met een te kleine ‘markt’ kampen, dan is het wel in ons landje. Of spelen er andere oorzaken?

Sommige ontwikkelingen lijken heel snel te gaan, maar dan blijken er tussen droom en werkelijkheid allerlei obstakels te staan. Zo is het idee dat we zo ongeveer nu allemaal wel een 3D-printer in huis – en zeker op school – zouden hebben, niet bewaarheid.

Maar wij mogen toch eigenlijk niet klagen. Wij hebben bijvoorbeeld Accessibility, die op dit punt met mooie projecten bezig is. En Visio heeft de SenseMath ontwikkeld om grafieken uit te lezen. En wij hebben Thinkable. Op de weblog van Thinkable lees je regelmatig nieuwe ontwikkelingen. Vorig jaar op de BlindScience Conference – houd die site in de gaten want op 7 en 8 juli wordt in Roosendaal weer een conferentie georganiseerd!! – toonde Thinkable al een prototype van een meerregelig brailledisplay dat binnenkort aan het assortiment zal worden toegevoegd. We kunnen bijna niet wachten tot al dat moois ook daadwerkelijk beschikbaar komt!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *