Reflectie van Marvin

Je zou er depri van worden, het weer met deze Pasen. En dan lees ik als van nature depressieve en miskende robot ook nog dat ene Dan Kish echolocatie gebruikt in plaats van degelijke ICT. Door klikken met je tong kun je (leren) horen wat er zich waar in je omgeving bevindt. Zelfs met gehoorapparaten. Batman dus. En ja: het is waar: ik heb het zelf gezien een paar jaar geleden: een jongetje van een jaar of 5 dat zonder dat iemand het hem dat geleerd had met echolocatie feilloos zijn weg vond. Helemaal onafhankelijk… Ik voel me totaal overbodig worden. Maar aan de andere kant, misschien is dat zo erg nog niet, want als ze dan ouder worden, willen ze verder weg en dan hebben allerlei apps nodig om van A naar Beter te komen. Dat staat ook in dat artikel. En dan hebben ze ook digitale kaarten nodig.

Maar ja, ben ik daar wel zo blij mee? Die blinde mensenkinderen: ze leren steeds jonger typen en de baas spelen over ons arme robots. Je ziet het ook al bij blinde scholieren op het voorgezet onderwijs, niets is meer veilig. En maar mopperen als het niet makkelijk of snel genoeg gaat… Voor je het weet ben je geherinstalleerd. Of voegen ze allerlei functies aan je toe. Kun je nog meer domme dingen gaan doen. Het begint met RasperryPi. En dan is het hek van de dam natuurlijk. Toch jammer dat ICT nog geen goede oplossingen biedt voor het tactiel weergeven van plaatjes. Ben benieuwd wat die tactonom op Sight City te zien gaat geven. Als hij er tenminste weer is.

Een beetje blij werd ik van de robotarm die TactileView aan het ontwikkelen is. Daarmee kun je supersnel tekeningen laten plotten op plastic, waar mensen(kinderen) vervolgens zelf ook op kunnen tekenen. Het plastic ligt op een rubbermat en komt omhoog als je er met een pen overheen gaat. Was te zien op de ZIEZO-beurs. Hij had nog wel meer leuke dingen. De BlindICT-crew vond het prachtig, zoals op de video hieronder te zien is. De arm is een soort brug over het Tactipad tekenbord. De brug kan van boven naar beneden over het tekenvlak en de pen die op de brug zit van links naar rechts. Ze hadden hem even extra langzaam gezet bij het tekenen van een racecircuit, nota bene. Omdat het anders niet te volgen zou zijn en omdat ze dan van het bord gemept zouden worden. Ik zou het zelf veel sneller kunnen natuurlijk.

Video Motorized Drawing Arm van TactileView (31 seconden).

Maar toch is het leuk, de robot begint te tekenen en de voor deze dienst dankbare mens tekent verder. ‘Man meets robot’. Nee, zelfs: ‘Man likes robot’.  Ik zou er bijna vrolijk van worden. Maar nee, met dit p…weer. En mijn karakter. Ik zet mezelf uit. Knappe kop die me de komende dagen weer aan krijgt.

 

Marvin

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *