Raspberry Pi 1: Getting started

Brit ontwikkelt 15 pond kostende computer

Dat was de titel van een artikel dat ergens in mei 2011 op de tech-site Tweakers verscheen. Veel mensen zullen bij het lezen ervan hun schouders op hebben gehaald en hebben gedacht: ‘Interessant artikel, maar ook niet meer dan dat.’  Wie had echter kunnen denken dat het onderwerp van dit artikel, de Raspberry Pi van Britse makelij, zo’n enorme hit zou worden in technologieland en meer dan 2,5 miljoen keer als een warm broodje over de digitale toonbank zou gaan? Ik in ieder geval niet. Wel volgde ik de berichtgeving over deze en vergelijkbare minicomputers met een schuin, nietsziend oog.

De Raspberry Pi bleek al snel een apparaatje te zijn met veel potentie. Het bleek niet alleen een leuk apparaatje voor de hobby, maar kreeg in de loop van de tijd een plekje in menig huiskamer als compagnon van de tv of versterker.

Juist dat laatste was een idee wat me steeds meer ging aanspreken. Als muziekliefhebber had ik wel oren naar zo’n compact apparaatje wat ik in mijn huiskamer zou kunnen gaan inzetten als muziekstreamer. Los daarvan zag ik een minicomputer als een interessant stuk speelgoed om mijn vakantiedagen mee te vullen. Toen ik in de zomer van 2014 echter tot de aanschaf van een mini-pc overging, waren er behoorlijk wat alternatieven die de Raspberry Pi qua performance het nakijken gaven. Om een lang verhaal kort te maken, het werd de Banana Pi BPI-M1 met een dual-core SoC op 1GHZ. Een interessant bordje, maar al gauw liep ik er tegenaan dat er weinig Linux-distro’s waren met officiële ondersteuning voor de BPi. Na een half jaar verruilde ik de Banana alsnog voor een gloednieuwe Raspberry Pi 2, iets waar ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van heb gehad. Natuurlijk op de momenten na dat het ding niet deed wat ik wilde…

Of het bovenstaande betekent dat je non-visueel met de Raspberry Pi aan de slag kunt? Zeker is dat het geval, tenminste, tot op zekere hoogte. Als je de ambitie hebt om met de 40 GPIO pins aan de slag te gaan zou ik een slag om de arm houden, want dat is met 100% zicht volgens mij al een aardige uitdaging. Ik heb er dan ook geen ervaring mee. Over de zaken waar ik wel ervaring mee heb, deel ik graag het één en ander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *